Att välja roliga och bra julklappar

De allra yngsta älskar ju att få leksaker i julklapp. Som föräldrar har vi lärt oss att det inte är någon ide att köpa kläder till de yngre barnen eftersom de helt enkelt inte är gamla nog för att uppskatta denna typ av presenter. Till de lite äldre barnen går det självklart bra att köpa kläder och andra praktiska saker som behöver användas i vardagen. Dessa typer av gåvor kan till och med vara riktigt uppskattade för de barn som börjat bry sig om vad de har på sig. Så klart gäller det att vara lyhörd för vad barnen tycker om för typ av kläder så att man ger dem något som passar deras personliga stil, som kanske ännu är under utveckling. För de allra minsta är det dock det säkraste kortet att införskaffa prylar som man direkt kan sätta igång att leka med redan under julaftonen. Små barn kan ha dåligt tålamod och svårt att koncentrera sig på en sak i taget, därför går alltid enkla men effektfulla leksaker hem. Det ska gärna vara prylar med ljus och ljud som fångar uppmärksamheten. Samtidigt är det ju såklart viktigt att prylarna inte är allt för komplicerade, även då kan de minsta snabbt tappa intresset.

Lärorikt är bäst

Vi förordar såklart leksaker som man kan lära sig någonting av. Leksaker som kan vara lärorika är exempelvis interaktiva böcker eller appar och program till telefonen, konsolen, datorn eller surfplattan. Det ska dock sägas att här kan ibland gå en hårfin gräns mellan vad som är roligt och underhållande och vad som bara blir tråkig utbildning som försöker skriva på näsan. Som förälder gäller såklart att man bäst känner sitt eget barn och hur mycket utbildningsmaterial de har tålamod för. Vi känner att det i många fall kan vara bättre att välja de program eller appar som erbjuder mycket underhållning kryddat med lite utbildning snarare än de varianter som har omvänt fokus. Anledningen till detta är att vi ser tendenser till att de allt för lärorika produkterna snabbt blir lite för tråkiga och att barnen riktar sitt fokus åt annat håll. En bok eller ett spel kan vara hur lärorikt som helst, men det är ju inte till någon som helst nytta om barnen faktiskt inte har lusten att använda dem regelbundet.

Kommunikation

Vår favorittyp av leksak att ge bort till barn är de leksaker som stimulerar till kommunikation. Denna kommunikation kan ske mellan barnen och oss vuxna, men även enbart barn emellan. Genom att lära sig att kommunicera med jämnåriga så ger man barnen bra förutsättningar för att ha ett rikt socialt liv när de börjar i skolan. Att vara kommunikativ redan vid ung ålder är något som barnet kan ha nytta av under hela uppväxten. Barn som inte har några lekkamrater i unga år kommer lätt på efterkälken. Detta är något som kan ge negativa effekter långt upp i åren.

Exempel på leksaker där man kan träna på sin kommunikation kan till exempel vara spel. Det finns både fysiska brädspel men även appar där barnen kommunicerar med andra barn. Själva föredrar vi de fysiska spel som man samlas kring i samma rum. Dessa typer av spel gör oss mer sociala och får oss att ta våra huvuden från våra skärmar och faktiskt se varandra.

En annan rolig nygammal leksak som kan stimulera till kommunikation är en walkie talkie. Walkie talkien har fördelen att den har en begränsad räckvidd. På detta sätt är man alltid relativt fysiskt nära sina lekkamrater. På detta sätt övar man både att tala i sin walkie talkie men även ansikte mot ansikte när man väl ses. Att tala enbart via mobiltelefonen är inte alltid så socialt. I mobilen är det lätt hänt att man enbart skickar textmeddelanden och roliga memes. Med en walkie talkie är däremot enda alternativet att prata med hjälp av sin röst och sina ord. Tips, bra sida med Walkie Talkie bäst i test.

Kreativa leksaker

Vi vill även slå ett slag för kreativa leksaker där man kan skapa genom att använda händerna. Exempel på en sådan typ av leksak kan till exempel vara formbar lera i spännande olika färger. Med hjälp av leran kan man skapa figurer och objekt. Här sätter bara fantasin gränserna. En annan leksak i samma tema är så klart klassikern Lego. Lego är, i vårt tycke, en mycket kreativ produkt som tränar barnens finmotorik, kreativitet och logik. Skapandet är kanske inte lika fritt som när man formar något med lera, men även här känns möjligheterna ibland nästan obegränsade.

En sminkdocka kan vara en kreativ leksak

En annan kreativ leksak där man använder händerna är sminkdockan. En sminkdocka har länge varit en populär leksak bland barnen, särskilt bland flickorna. Idag kan självklart flickor såväl som pojkar träna sin kreativitet genom att sätta upp hår, eller måla sminkdockans ansikte fint. En del föräldrar kan, av goda anledningar, vara lite tveksamma till att köpa en sminkdocka till sitt barn i allt för unga år. Man vill ju inte bidra till utseendefixering för de unga barnen. Samtidigt så är smink något som förekommer i samhället och som bekant vill ju barnen leka genom att bearbeta de företeelser de observerar i vardagen. Vår åsikt här är att barnet självklart ska kunna sminka en docka om de visar intresse för detta. Som förälder kan man till och med låta barnen sminka sig själva vid tillfällen som en rolig grej. På detta sätt avdramatiserar man denna företeelse samtidigt som man kan förklara att smink till vardags är något för de vuxna och inte för barn.